#Havsreservat #Klimatförändringar #Klimatlösningar

Vår blå planet hotas

Engagera dig

Actor Javier Bardem looking at chinstrap penguins after arriving at King George Island in the Antarctic to join Greenpeace ship the Arctic Sunrise in an expedition in support of the largest protected area on Earth, an Antarctic Ocean Sanctuary.

New York, USA, 15/8 2019.

Måndag den 19 augusti samlas världens regeringar i FN:s högkvarter i New York för att diskutera vår blå planets framtid. Förhandlingarna i sig är historiska, då det handlar om att etablera ett helt nytt sätt att förvalta våra världshav vilket ska göra det möjligt att skapa ett världsomspännande nätverk av havsreservat. Något som forskningen säger är avgörande för att rädda livet i haven.

Det har tagit mer än ett decennium för beslutsfattare att komma fram till dessa förhandlingar och måndag innebär den tredje av fyra förhandlingsrundor som kommer sätta ramen för avtalet. Den spanska skådespelaren och Oscarvinnaren Javier Bardem kommer att vara på plats i New York för att påminna delegaterna om havens akuta tillstånd och behov av reservat:

“Det som händer i våra internationella hav, stannar inte där. Valar, sköldpaddor och fiskar känner inte till mänskliga gränser. De är alla sammankopplade med hela havet, precis som vi är med dem. Våra hav håller på att kollapsa och vi har en stor roll att spela i att förhindra detta. Nu måste världens länder ta sitt ansvar och stå upp för ett starkt, globalt havsavtal.”

 

Greenpeace globala talesperson för havsfrågor, Dr Sandra Schoettner, säger:

“Just nu har regeringar världen över en unik chans att tillsammans adressera en av vår tids största frågor: Den kontinuerliga plundringen och förstörelsen av våra hav. Vi har ingen tid att förlora. Vad som än händer på det här mötet, så vet vi att det kommer att avgöra havens öde. Våra hav möter idag fler hot än någonsin, alltifrån överfiske till oljeborrning, gruvdrift och plastföroreningar. Vi behöver ett starkt havsavtal för att få till skapandet av ett nätverk av havsreservat världen över, så att livet i havet kan få en chans att finna skydd.”

Dima Litvinov, talespersoner för havsfrågor på Greenpeace Sverige säger:

“Lyckas vi säkerställa ett starkt havsavtal så ser vi till att haven fortsätter vara en stark allierad i vår kamp mot den globala upphettningen. Haven ger idag miljontals människor mat och ger oss vartannat andetag vi andas. Sverige, och Margot Wallström som är ansvarig för delegationen, måste se till klimatet och miljöns bästa och skydda det som skyddar oss. Sverige kan inte godkänna ett tandlöst avtal, utan vi behöver ett starkt havsskydd där vi kan se till att reglerna efterföljs, så att livet i haven får en rättvis chans att återhämta sig.”


Foto och video

Fri tillgång till foto-och videomaterialet relaterat till havsfrågor går att finna här:

https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJ8WWPPX

Tidigare briefings om havsavtalet går att finna här:

Protect the Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty För en mer detaljerade policy-briefing går det att finna här.

Kontakt

Kommunikationsansvarig Greenpeace Norden

Fanny Jönsson

fanny.jonsson@greenpeace.org

+46 70 283 30 36