Illegal Logging in the Făgăraș Mountains in Romania. © Cristian Grecu / Greenpeace

A tractor transports logs. Greenpeace volunteers document timber logging operations in Făgăraș Mountains, Romania, to draw attention on immoral and illegal logging occurring in the last ancient forests in Romania.

De ce este important

De-a lungul istoriei sale, România a fost o țară acoperită în mare parte de păduri. Suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultima sută de ani, ajungând azi la doar 27,5%, cu mult sub optimul calculat de UE de 45%. În fiecare zi mai dispar, conform ultimelor estimări, la rândul lor depășite, cel puțin 3 hectare de pădure pe zi din România.

Problema

Tăierile ilegale sunt un subiect semnalat și dezbătut deja de prea mult timp. Din estimările la care avem acces, o treime din exploatările care au loc în pădurile României sunt ilegale. Asta înseamnă, conform estimărilor oficiale, 8,8 milioane de metri cubi anual. Din acestea, doar 200.000 de metri cubi furați sunt descoperiți anual de autorități, care au la dispoziție toată tehnologia necesară pentru a urmări tăierile de lemn, dar nu o folosesc.

Cum te poţi implica

1
2
Intră în comunitatea celor care protejează pădurile
Raportul tăierilor ilegale din pădurile României în 2017