Eduskuntavaalien tulos vahvisti laajan tuen rohkealle ilmastopolitiikalle. Vaalien suurimpia voittajia ovat puolueet, jotka ovat luvanneet kaikkein vahvimpia ilmastotoimia. Kaiken kaikkiaan puolueita, jotka ovat luvanneet vauhdittaa Suomen ilmastotoimia, äänesti yli neljä viidestä.

“Tulos on ilmaston kannalta lupaava. Hallitusta lähtee muodostamaan puolue, joka on luvannut rohkeaa ilmastopolitiikkaa. Tulevan hallituksen onkin nyt vastattava kansalaisten ilmastohuoleen ja laadittava hallitusohjelma, jolla Suomesta voi tulla ensimmäinen hyvinvointivaltio, joka luopuu fossiilisista polttoaineista, kestävästi ja reilusti”, Greenpeace Suomen maajohtaja Sini Harkki sanoo.

“Alle 18 % suomalaisista antoi äänensä puolueelle, joka vastustaa ilmastotoimien vauhdittamista. Se ei tätä junaa enää pysäytä. Valtava enemmistö suomalaisista äänesti puolueita, jotka ovat luvanneet vauhdittaa ilmastotoimia ja suurimpia nousijoita ovat ne, jotka profiloituivat rohkean ilmastopolitiikan kannattajina.”

Ennen vaaleja kansalaisten huoli ilmastonmuutoksesta näkyi niin kaikkien aikojen suurimmalla ilmastomarssilla kuin ilmastobarometrissa, jossa yli 70% suomalaisista halusi ilmastosta yhden tulevan hallituksen tärkeimmistä aiheista.

Ainekset rohkeaan ilmastopolitiikkaan ovat olemassa. Monet puolueet (ml. kokoomus, SDP, RKP, vihreät ja vasemmisto) ovat luvanneet, että tulevalla vaalikaudella fossiilisista polttoaineista vapautumiselle laaditaan tiekartta ja aikataulut.

“Nyt puolueiden on näytettävä, että sanat muutetaan teoiksi. Fossiiliset polttoaineet on korvattava puhtailla energiaratkaisuilla nopealla aikataululla ja hiilinieluista on pidettävä nykyistä parempaa huolta, vaikka se tarkoittaisi metsähakkuiden rajoittamista”, Harkki sanoo.

Lisätiedot:

Sini Harkki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa
050 582 1107
sini.harkki@greenpeace.org

Juuso Janhunen, tiedottaja:
040 482 5541
juuso.janhunen@greenpeace.org