#ilmastonmuutos #nytonpakko

Nyt on pakko

Tule mukaan!

Ystävät, ihana olla täällä tänään ja nähdä teidät kaikki. Tänä keväänä on ollut ihan mieletöntä se, miten Ilmastoveivi, koululakkolaiset, marssijat ja kymmenet tuhannet ihmiset Suomessa ja miljoonat maailmalla toimii, koska nyt on pakko pysäyttää vaarallinen ilmastonmuutos.

Suomen hallitusohjelma alkaa sanalla ilmastonmuutos, koska te teitte eduskuntavaaleista ilmastovaalit. Se on täysin upeaa, ja se näyttää, että jokainen voi vaikuttaa näihin meitä itseä isompiin asioihin, kun tehdään yhdessä eikä anneta periksi.

Ja usein sitten joutuu pettymään. Kun Iso-Britannian hallitus julistaa ilmastohätätilan ja sitten päästää kymmeniä öljynporauslauttoja Pohjanmerelle poraamaan lisää öljyä. Tai kun Kanadan hallitus julistaa ilmastohätätilan ja sitten myöntää luvan öljyhiekkaputkelle. Haluan, että Suomi onnistuu paremmin.

Oma lapseni mietti talvella saappaita pukiessa, että milloin hän voi saada oman vauvan. Havahduin siihen, etten osaa kertoa paljoakaan hänelle maailmasta, jossa hän silloin elää. Mutta se tulee olemaan erilainen. Nyt hallitusohjelma lupaa, että Suomi on silloin ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio.

Päätökset, joilla tämä ratkaistaan, täytyy tehdä nyt. Sanat ja kauas tulevaisuuteen asetetut virstanpylväät eivät riitä, koska ilmasto ei osaa lukea ohjelmapapereita. Siis Suomessa katse pitää kääntää vuosisadan puolivälin tavoitteen viilaamisesta siihen, miten ilmastoa lämmittävät päästöt saadaan käännettyä laskuun nyt heti, ja miten Euroopan unionin ilmastotoimet saadaan puolentoista asteen polulle, vuoden 2030 tavoitteen kiristäminen ja budjetti ovat siinä tärkeimmät työkalut.

Lakkoilevien koululaisten viesti meille aikuisille on, että elämme keskellä ilmastokriisiä, ja aikuisten pitäisi toimia sen mukaisesti.

Hyvä pääministeri Antti Rinne, te olette aikuinen erityisessä paikassa Suomen pääministerinä Euroopan unionin puheenjohtajuuskaudella keskellä ilmastokriisiä.

Euroopan unionilla on ollut tapana käsitellä kaikkein tärkeimpiä asioita huippukokouksissa. Ylimääräisiä huippukokouksia on kutsuttu koolle muun muassa talouskriisin ja Brexitin takia.

Ilmasto ei ole näin korkealle arvojärjestyksessä vieläkään noussut. Aina on ollut jotain muka tärkeämpää.

Suomen puheenjohtajuuskauden kynnyksellä näytti siltä, että Suomi olisi se ensimmäinen maa, joka todella, oikeasti priorisoisi ilmastokriisin selättämisen juuri nyt, kun käsillä ovat ratkaisevat vuodet. Hallitusohjelman liitteeseen kirjattiin, että

”Suomen puheenjohtajakauden päätteeksi järjestetään ilmastohuippukokous, jossa EU-maat yhdessä keskeisten sidosryhmien kanssa kehittävät ratkaisuja oikeudenmukaiseen siirtymään kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa, jossa päästövähennystavoitteet saavutetaan sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisesti, myös taloudellista menestystä luoden.”

Tällainen huippukokous olisi täsmävastaus Eurooppalaisten nuorten ilmastolakkoihin, kuuman ja kuivan kesän jälkeen. Ja juuri sitä, mitä nyt tarvitaan EU:n päätöksenteon vauhdittamiseksi.

Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että juuri tämän kokouksen hallitus meinaa nyt ohjelmastaan tiputtaa. Tämä on käsittämätöntä. Näemmä ilmasto ei olekaan se tärkein, vaan taas on jotain muuta, mikä menee ohi. Mikä?

Meillä on käsillä yksi maailman monimutkaisimmista ongelmista, joten sen ratkaiseminen ei varmaankaan ole ihan helppoa. Se vaatii paljon työtä. Perusasia ei kuitenkaan ole kauhean vaikea: hiilestä, turpeesta, öljystä ja kaasusta on päästävä eroon viipymättä samalla, kun suojelemme metsiä ja meriä, jotka ovat meidän parhaat liittolaiset kamppailussa ilmastokatastrofia vastaan.

EU:n puheenjohtajana Suomen pitää johtaa. Emmekä me jää siinä yksin. Tanskan uusi hallitus linjasi ensi töikseen, että ilmastopäästöjä vähennetään Tanskassa vähintään 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Slovakian presidentti taas ilmoitti, että Slovakiassa lopetetaan hiilen poltto jo 2023!

Ystävät, on upeaa, että voin tehdä kaikkeni ilmastokriisiä vastaan yhdessä teidän kanssa. Tämä on vahva, monimuotoinen, värikäs ilmastoliike, se valtava joukko ihmisiä, jotka on päättäneet siirtää Suomen ja maailman puhtaaseen tulevaisuuteen. Pidetään yhdessä huolta, että Suomen hallitus tekee töitä meille. Pidetään huolta, että Suomi jää historiaan ensimmäisenä EU:n puheenjohtajana, joka todella toimi kuten ilmastokriisissä pitää, vastasi eurooppalaiseen hätähuutoon ja nosti ilmaston oman huippukokouksen arvoiseksi.

Kiitos!