#ilmastonmuutos #nytonpakko

Nyt on pakko

Tule mukaan!

Näistä vaaleista tuli ilmastovaalit, siitä ei ole kysymystäkään. Kun vielä viime vaaleissa ilmastosta esitettiin yleisissä puoluetenteissä korkeintaan yksi kysymys, on tällä kerralla ilmasto saanut omia tenttejään ja ollut kautta linjan kärkiteemojen joukossa.

Viime viikonloppuna tehtiin historiaa, kun 20 000 ihmistä vaati ilmastomarssilla tekoja. Aiemmin keväällä olemme nähneet, kuinka lapset ja nuoret ovat lakkoilleet ja vaatineet aikuisia käyttäytymään kuin aikuiset.

Haaste on heitetty. Suomalaiset haluavat ilmastotoimia.

Miten puolueet vastaavat ilmastohaasteeseen?

Sunnuntaina voimme valita, miltä muutos näyttää. Meidän äänioikeutettujen pitää toimia ilmastolakkoilevien nuorten, sekä tulevien sukupolvien puolesta.

Me ja kahdeksan muuta järjestöä selvitimme, kuinka hyvin nykyiset eduskuntapuolueet ovat linjassa Pariisin ilmastosopimukseen kirjatun 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa. Selvitys on osa Korvaamaton-ilmastovaalikampanjaa.

Ollakseen linjassa puolentoista asteen tavoitteen kanssa Suomen pitää vähentää päästöjä merkittävästi vuoteen 2030 mennessä, luopua fossiilisista 2035 mennessä ja pitää huoli siitä, että metsämme – arvokkaat hiilinielumme – kasvavat. Hakkuita on vähennettävä myös luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Korvaamaton-kampanjan selvitys pisteytti puolueita yli 30 ilmastotoimien suhteen ja koko selvitys löytyy täältä. Se perustuu puolueiden järjestöille antamiin vastauksiin, Ylen ilmastokyselyyn ja puolueiden vaaliohjelmiin.

Parhaiten puolueista pärjäsivät vihreät ja vasemmisto, joilla on selvät 1,5 asteen linjalle tähtäävät ohjelmat eri sektoreiden päästövähennyksille. Jaetun kakkossijan saivat sosiaalidemokraatit ja RKP.

Ilahduttavaa on kuitenkin se, että lähes kaikista puolueista löytyy myös ilmastolle ystävällisiä ehdokkaita. Viimeisen puolen vuoden aikana puolueiden kannat ovat kokonaisuudessaan myös liikkuneet oikeaan suuntaan ja myös selvityksessä huonommin pärjänneiltä puolueilta löytyy hyviäkin linjauksia. Tämän lisäksi myös osa eduskunnan ulkopuolisista pienpuolueista on ottanut ilmastohaasteen tosissaan.   

Sunnuntaina 14.4 äänestetään ilmaston puolesta ja viedään ilmastovaalit maaliin! Yhdessä pidämme huolen siitä, että puolueet muistavat sitoumuksensa ja ilmastolakkolaisten viestin myös vaalien jälkeen. Tehdään Suomesta maailman ensimmäinen hyvinvointivaltio, joka luopuu fossiilisista kokonaan!

Lue lisää nykyisten eduskuntapuolueiden ilmastolinjauksista: