Zagreb, 15.11.2017. – Danas je u Zagrebu održana Greenpeaceova konferencija pod nazivom “Uloga turizma u energetskoj tranziciji” na kojoj se raspravljalo o korištenju obnovljivih izvora energije (OIE) u turizmu i razlozima zbog kojih je ovaj prirodni energetski potencijal praktički neiskorišten.

Na konferenciji je predstavljena Greenpeaceova brošura “Analiza mogućnosti šire primjene obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru u Hrvatskoj” koju su izradili stručnjaci iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), a koja donosi inovativne poslovne modele financiranja projekata OIE, s naglaskom na korištenju energije sunca.

“U Bonnu se upravo održava međunarodna konferencija o klimi COP 23 gdje je jasno vidljivo da su potrebne hitne i odlučne mjere kako bi se obuzdale klimatske promjene i ublažile njihove posljedice, danas već prisutne na svakom koraku. U energetsku tranziciju moraju se uključiti svi – država i ekonomski sektori pa tako i turizam. Prelazak s fosilnih goriva na čistu energiju ne može se više odgađati.” – izjavila je Marija Tomac, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Turističke tvrtke pokazuju interes za ulaganje u obnovljivu energiju, pogotovo solarnu. Drastičnim padom cijena tehnologije čista, solarna energija postala je tržišno konkurentna. Istovremeno, turistički sektor iz godine u godinu bilježi rast prihoda pa je idealan trenutak da turizam u Hrvatskoj krene u masovno korištenje energije sunca za što su u najavi i natječaji za bespovratna sredstva iz EU fondova. Greenpeace poziva Vladu i Ministarstvo nadležno za energetiku da napokon prepoznaju ovaj potencijal i proaktivnim mjerama omoguće solarizaciju Hrvatske.

“Ovom studijom predstavili smo već testirane modele za provedbu projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, s naglaskom na energiji sunca, koji se vlasnicima objekata mogu isplatiti i za manje od osam godina bez sufinanciranja. Ulaganjem u sustave obnovljivih izvora energije, turistički bi subjekti uz zaštitu okoliša i podizanja vlastitog imidža prvenstveno ostvarili ekonomske uštede na svojim objektima. Stoga zbunjuje da šira primjena sunčeve energije do sada nije u većoj mjeri zaživjela barem u turističkom sektoru” – naglasio je Boris Pavlin iz ZEZ-a.

Na konferenciji je o građanskoj energiji, tj. o građanima kao proizvođačima-potrošačima električne energije, kao ključnom dioniku u energetskoj budućnosti, govorila Emily Rochon iz Greenpeace Internationala. Ignacio Navarro, stručnjak za energetiku iz Greenpeacea Grčke, predstavio je dobre primjere suživota turizma i solarne energije iz Grčke, dok je Goran Jeras, iz Zadruge za etično financiranje, govorio o potencijalima zadružnog financiranja projekata OIE u turizmu.

U drugom dijeli dana održala se stručna rasprava o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u turizmu, kao i o razlozima zbog kojih ovaj očiti prirodni potencijal u Hrvatskoj još uvijek ostaje neiskorišten. Na panelu su sudjelovale/i Maja Pokrovac,  direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, Emily Rochon ispred Greenpeacea, Jasmina Novak iz tvrtke Solvis, Edo Jerkić iz tvrtke Vivosomnia. Turistički sektor predstavljao je Mladen Tomić, direktor hotela Split, a raspravu je moderirao doc. dr. sc. Robert Pašičko.

Od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije “SOS za Jadran”. Greenpeace provodi i kampanju za korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu, s naglaskom na korištenju solarne energije na Jadranu, kao i kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.


Kontakt za medije:          

Marija Tomac, 095 627 4528, marija.tomac@greenpeace.org

Zoran Tomić, 091 2345 092, zoran.tomic@greenpeace.org