Vlade EU trebale bi u ožujku donijeti odluku o ciljevima za 2030.

Europska komisija razočarala je prijedlogom paketa za klimatsku i energetsku politiku EU do 2030. godine. Sada je red na vladama da poprave tekst i povećaju ambicije.  

Eggborough Power Station in the UK. © Steve Morgan / Greenpeace

Komentirajući prijedlog, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić izjavio je:

“Sezonska rasprodaja očito još uvijek traje a izgleda da su najbolje pazarili europski proizvođači prljave energije. Prijedlog Komisije prodaja je javnog interesa kojom će se usporiti ulazak obnovljivih izvora energije. Cijenu će, naravno, platiti europski građani tako što će se otvarati manje zelenih radnih mjesta, povećavat će se uvoz skupih fosilnih goriva, a smanjivati životni vijek ljudi zbog zagađenja. Samo obvezujući cilj za obnovljive izvore i vjerodostojan cilj za emisije stakleničkih plinova mogu ubrzano transformirati energetski sustav EU. Sada je red na vladama EU – a to znači i našoj Vladi – da pokažu da imaju kičmu i zaštite okoliš i klimu snažnijom potporom čistoj energetici.”

Cilj smanjenja emisija – 40 ili 33 posto?

Komisija je preložila obvezujući cilj EU za smanjenje emisija stakleničkih plinova od 40 posto (ne računajući trgovanje emisijama) do 2030. godine u odnosu na razinu 1990. To nije dovoljno za primjeren doprinos EU globalnom smanjenju emisija kako bi se globalno zatopljenje zadržalo unutar prihvatljivih granica. Smanjenje za 40 posto također ne bi pridonijelo oživljavanju europskog tržišta emisijskim jedinicama. Istraživanja pokazuju da bi nefunkcioniranje tog tržišta oslabilo cilj smanjenja emisija do 2030. za sedam postotnih bodova, što znači da je cilj od 40 posto u stvari samo 33 posto [1].

Cilj za obnovljive izvore energije – usporavanje

Komisija je predložila obvezujući cilj za povećanje udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u EU na „najmanje“ 27 posto do 2030. Potencijal OIE u Europskoj uniji takav je da bi oni 2030. mogli zadovoljavati polovicu europskih potreba za energijom [2]. Cilj od pukih 27 posto umanjio bi sposobnost Europe da transformira svoj energetski sustav. Isto tako ne bi značajno pridonio smanjenju ovisnosti Europe o uvozu fosilnih goriva [3] pa bi europske građane i tvrtke ostavio na vjetrometini rastućih cijena energenata. Obvezujući cilj na razini EU trebao bi postati obvezujući i za svaku zemlje članicu.

Sustav trgovanja emisijama (ETS) – bez trajnog rješenja

U svom zakonskom prijedlogu Komisija traži stvaranje stabilnih rezervi emisijskih jedinica počevši od 2021. godine. Jedinice bi zatim bile uklanjane iz tržišta emisijama ovisno o količini jedinica u sustavu.

Međutim, takve rezerve uklonile bi iz sustava samo dio viška od preko dvije milijarde jedinica i to nedovoljnom brzinom da bi imale značajniji utjecaj na cijenu emisijskih jedinica. Pored toga, nema jamstva da taj višak jednog dana ne bi opet ušao u sustav. Samo trajno ukidanje viška emisijskih jedinica i strogi ciljevi za 2030. mogu učiniti tržište emisijama poticajnim za zelene investicije.

Očekuje se da će europski ministri energetike i zaštite okoliša raspravljati o prijedlogu Komisije na sastancima 3. i 4. ožujka.  21. i 22. ožujka šefovi država i vlada održat će tematski summit EU s ciljem postizanja sporazuma.  Nakon toga će Komisija u drugom dijelu 2014. objaviti obvezujući zakonski prijedlog.

Greenpeace poziva Hrvatsku vladu da podrži donošenje triju obvezujućih ciljeva za 2030. godinu i to: smanjenje emisija od najmanje 55%, povećanje udjela obnovljivih izvora energije na 45% te energetske uštede (učinkovitost) od 40%.


Bilješke:

[1] Izvještaj Ecofysa, 11. lipnja 2013: http://www.ecofys.com/en/publication/the-next-step-in-europes-climate-action/

[2] Klimatsko istraživanje CDC, lisopad 2013: http://www.cdcclimat.com/IMG//pdf/cdc_climat_recherche_tendances_carbone_no_84_eng.pdf

[3] Međunarodna energetska agencija, 24.  svibnja 2012, Europe’s oil bill set to reach USD500 billion in
2012: http://www.iea.org/newsroomandevents/news/2012/may/name,27221,en.html

Kontakt:

Zoran Tomić
predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj
Tel. 091 2345 092
Email: zoran.tomic@greenpeace.org