Aktivisti Greenpeacea postavili su 30-metarski transparent s porukom “Ugljen je prljav posao” u Plominskom zaljevu gdje se planira izgradnja Plomina C.

Ovime su htjeli pokazati da se gradnja termoelektrane investitorima jedino može isplatiti uz dobivanje ustupaka i potpisivanje tajnih ugovora. Greenpeace upozorava da će struja iz Plomina C biti dvostruko skuplja od one koja se trenutno prodaje na tržištu [1]. Osim toga, predviđena cijena izgradnje će se, sudeći po iskustvima izgradnje TE Šoštanj u Sloveniji – udvostručiti [2].

“Zašto se ne govori da će se tajnim ugovorima garantirati otkup skuplje struje od one trenutno na tržištu? Zašto se ne govori da će zbog toga građani plaćati skuplju struju? Zašto se ne govori o tome da će 100% ugljena iz Plomina C biti uvezeno? Odgovor je jasan: zato što je sve vezano za Plomin C prljav posao,” izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Ova akcija nastavlja se na kampanju promocije obnovljivih izvora energije koju je proteklih dana po Jadranu provodio Greenpeaceov brod Rainbow Warrior. Hrvatska zaostaje u proizvodnji energije iz sunca i vjetra – manja i manje sunčana Slovenija ima gotovo 10 puta više instaliranih fotonaponskih sustava od Hrvatske. [3]
Energetski stručnjaci su nedavno izračunali da se za cijenu izgradnje Plomina C može izgraditi 800MW vjetroelektrana ili 800MW solarnih fotonaponskih sustava ili postaviti 3 milijuna m­2 solarnih kolektora za grijanje tople vode. Sve te ekološki prihvatljive alternative otvorile bi 6-20 puta više novih radnih mjesta od planirane termoelektrane na uvozni ugljen [4].“Čitava Europa se utrkuje tko će izgraditi više obnovljivih izvora. Prošle godine je 72% svih novih kapaciteta za proizvodnju struje u Europi bilo obnovljivo. Energetska revolucija se već događa – pitanje je hoćemo li to iskoristiti ili ćemo u budućnosti jeftinu struju kupovati od onih koji sada ulažu u obnovljive izvore energije” izjavio je Marko Gregović, voditelj energetske i klimatske kampanje u Greenpeaceu Hrvatska.U nedavnoj anketi koju je za Greenpeace provela agencija IPSOS, čak je 64% građana Hrvatske izjavilo da se protivi projektu Plomin C, dok je 90,6% reklo da se Hrvatska energetska politika treba bazirati na obnovljivim izvorima energije.

“Građani ove zemlje jasno govore: ne želimo ugljen, želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje. Vrijeme je da ih političari počnu slušati,” zaključio je Zoran Tomić.


[1] Cijena struje na tržištu u proteklih godinu dana: 30-45 €/MWh; cijena novih termoelektrana na uvozni ugljen: 70 €/MWh.

[2] Predviđena cijena TE Šoštanj 2006. godine bila je 691 milijun eura, dok joj je cijena 2014. narasla na 1450 milijuna eura.

[3] Hrvatska ima instalirano 27MW solarnih fotonaponskih sustava, dok Slovenija ima 250MW.

[4] Prema izračunima UNDP-a: 800 MW vjetroelektrana putem megatendera do 2020. (tzv. portugalski model) godišnje otvaraju 1000-1200 radnih mjesta; 1000 MW integriranih solarnih fotonaponskih sustava bez poticaja do 2020. godišnje otvaraju 2000-3500 radnih mjesta; 3 milijuna m2 decentraliziranih sunčanih toplinskih sustava (kolektora) do 2020. godišnje otvaraju 3000-5000 radnih mjesta