Privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana jedna je od ključnih smjernica djelovanja nove Vlade. Svakako pozdravljamo ovaj pomak u odnosu na stavove protekle dvije Vlade koje su godinama snažno zagovarale izgradnju termoelektrane na ugljen Plomin C, uporno ignorirajući sve argumente protivnika projekta.

Privremeni moratorij nikako nije dovoljan. Od Plomina C potrebno je definitivno i trajno odustati te napokon prestati gubiti vrijeme na tako skup i okolišno štetan projekt. Uostalom, ideju izgradnje ove termoelektrane je na referendumu odbacilo 94% građana Labinštine. Jučer je u članku Večernjeg lista „Nova vlada zaustavila investicije od milijardu eura“, objavljena informacija kako je HEP s japanskim investitorom dogovorio da će kupovati električnu energiju iz Plomina C po cijeni od čak 85 eura po MWh, dok je cijena na europskom tržištu gotovo tri puta niža. Jasno je da termoelektrana iz koje bismo kupovali barem toliko skuplju struju od uobičajene nema smisla te da je od nje potrebno odustati.

Međutim, brine informacija objavljena u istom novinskom članku gdje se navode izvori iz Vlade koji tvrde da svakako žele nastaviti s ovim projektom, ali zapravo traže način izvedbe koji neće biti u suprotnosti s pravilima EU. Naime, prema neslužbenim informacijama, Europska komisija nije sklona dopustiti sklapanje ugovora između HEP-a i japanskog investitora upravo zbog garancije otkupa cijena, što je vrsta trajne državne potpore iz džepa građana koja u većini slučajeva nije dopuštena u EU. Stoga Vlada, prema članku, želi na drugačiji način pristupiti gradnji Plomina C, kako uvjeti izgradnje ili financiranja ne bi bili problematični Europskoj komisiji.

Zbog toga pozivamo premijera Oreškovića i ministra gospodarstva Panenića da javno obrazlože stav ove Vlade o Plominu C te da se izjasne imaju li namjeru drugačijim pristupom ipak izgraditi Plomin C.


Kontakti:

Bernard Ivčić, Zelena akcija, 099/3149 138

Zoran Tomić, Greenpeace Hrvatska, 091/2345 092

Dušica Radojčić, Zelena Istra, 098/1818 640