Danas su aktivisti Greenpeaca na zgradu koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ izvjesili 8-metarski transparent s natpisom: „Marubeni, hands off Plomin“ („Marubeni, dalje ruke od Plomina!“). Time su poručili ovoj japanskoj korporaciji, čiji predstavnik sudjeluje na konferenciji „Energy Market Forum“ u Zagrebu, kako investicija u ugljen kao najprljaviju energetsku opciju nije dobrodošla u Hrvatskoj.

“Postoji mnogo razloga protiv tog štetnog projekta. Prvo, nedavno istraživanje agencije IPSOS pokazuje da se gotovo dvije trećine hrvatskih građana protivi Plominu C. Nadalje, Greenpeaceova analiza utjecaja na zdravlje potvrđuje da će se taj projekt, bude li realiziran, plaćati životima i zdravljem ljudi. Isto tako, ekonomski izračuni pokazuju da će struja koja se tamo proizvede biti barem dvostruko skuplja od one koja se danas može nabaviti na tržištu. Tako nešto moguće je samo ako se tajnim ugovorima investitoru bude jamčio dugoročan otkup struje po previsokim cijenama. Naravno, na račun građana, “ komentira Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

 HEP je nedavno izabrao Marubeni kao glavnog „strateškog partnera“ za izgradnju termoelektrane na ugljen Plomin C. Prema medijskim izvještajima spomenuta je strana tvrtka u dva navrata bila osuđena na multimilijunske kazne zbog korupcije povezane s poslovanjem u drugim zemljama, uslijed čega je dobila zabranu korištenja zajmova japanske Agencije za međunarodnu suradnju. Drugi izgledni partner u realizaciji Plomina C, tvrtka Alstom odnosno njezini zaposlenici, osuđivani su za djela korupcije u najmanje sedam slučajeva.

„Naravno da nismo protiv stranih investicija. Ali za ovaj projekt jednostavno nema opravdanja. On znači da ćemo desetljećima uvoziti ugljen, prljavi energent kojeg Hrvatska nema. Plomin C ne otvara nova radna mjesta, šteti zdravlju i okolišu te doprinosi katastrofalnim klimatskim promjenama. S druge strane, Hrvatska je idealno podneblje za sunčane elektrane, a apsurd je da ih imamo manje nego skijaški grad Maribor.  Imamo i sjajne uvjete za izgradnju vjetroelektrana koje su danas najjeftiniji izvor struje. Obnovljivi izvori otvaraju puno više radnih mjesta nego prljava energetika i odlična su prilika za investitore, kako domaće tako i strane,” zaključuje Tomić.