Energetska neovisnost Hrvatske ne postiže se projektima na uvozne energente.

 

Plomin C ne zadovoljava osnovni kriterij proglašavanja strateškim projektom – nije u skladu s planom prostornog uređenja. Osim te formalne prepreke važno je naglasiti da termoelektrana koja ne koristi domaći energent nego tankerima uvozi 100% ugljena ne pridonosi energetskoj neovisnosti Hrvatske – što se proklamira kao glavni cilj.

Zagreb, 15.5.2014. – Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra danas su oštro osudili odluku Vlade da projekt Plomin C proglasi projektom od strateškog interesa. Udruge podsjećaju da Plomin C ne zadovoljava osnovni kriterij proglašavanja strateškim projektom – nije u skladu s planom prostornog uređenja. Osim te formalne prepreke važno je naglasiti da termoelektrana koja ne koristi domaći energent nego tankerima uvozi 100% ugljena ne pridonosi energetskoj neovisnosti Hrvatske – što se proklamira kao glavni cilj. “U svjetlu događaja u Ukrajini smatramo da je itekako potrebno raditi na energetskoj neovisnosti Hrvatske. Izgradnja elektrane za koju će se sve gorivo trebati uvoziti iz drugih zemalja i s drugih kontinenata ni na koji način ne doprinosi našoj neovisnosti,” izjavio je Zoran Tomić, voditelj ureda Greenpeacea u Hrvatskoj.

Vlada nije uzela u obzir rezultate Greenpeaceovog istraživanja provedenog temeljem metodologije Europske agencije za okoliš kojom je izračunato da će svake godine Plomin C prouzročiti preranu smrt 17 osoba, 2.671 napadaj astme te čak 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.

“Prerane smrti, dišne bolesti, povećanje energetske nesigurnosti – sve to ne samo da ne čini Plomin C strateškim interesom, nego je u suprotnosti s najvišim nacionalnim interesima – a to su zaštita zdravlja i sigurnost građana,” izjavio je Tomić. Udruge smatraju da je pravi projekt od strateškog interesa Hrvatske uklanjanje prepreka za investiranje u obnovljive izvore, pogotovo solarnu energiju. Slovenija danas ima 25 puta, a Austrija 40 puta više instaliranih solarnih elektrana od sunčanije Hrvatske.

“Budući da je u zadnjih 5 godina cijena solarnih panela pala za 70%, pitanje solarne energije više nije pitanje isplativnosti nego političke volje. Solarna energija, a ne uvozni ugljen povećava energetsku neovisnost Hrvatske i krajnje je vrijeme da Vlada to uvidi”, zaključuje Tomić.

Sažetak:

• Plomin C ne zadovoljava osnovni kriterij usklađenosti s prostornim planom da bi bio proglašen strateškim interesom

• Plomin C neće povećati energetsku neovisnost Hrvatske

• Plomin C će godišnje uzrokovati preranu smrt 17 osoba, 2.671 napadaj astme te 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.