Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija u nedjelju 12. ožujka, organizirali su masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb s ciljem osvještavanja što većeg broja građana i vladajućih o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena. 1500 biciklista pridružilo se prvom velikom klimatskom prosvjedu u Hrvatskoj, a još stotine su dočekale višekilometarsku kolonu na savskom nasipu. Time je započeo val povezanih događanja u ostatku svijeta pod kapom pokreta “Break Free”.

“Break Free from fossil fuels” globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održat će se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve.

„Želimo poručiti da se klimatske promjene dešavaju već danas i da će naša djeca u životu sve više osjećati posljedice našeg djelovanja – odnosno nedjelovanja. Alternativa postoji, ali uvelike ovisi o političkoj volji.  Mnoge vlade još zavlače konkretne akcije, iako se većina država klimatskim sporazumom u Parizu složila da želimo ovaj planet ostaviti nastanjivim za buduće generacije“, poručila je Marija Tomac, predstavnica Greenpeace Hrvatska.

Povorka se nakratko zaustavila ispred zgrade HEP-a, i 16 metara širokim transparentom pozvalo se na završetak fosilne ere i prelazak ka obnovljivim izvorima energije te iskorištavanju obnovljivih resursa Hrvatske, napose sunčeve energije koje imamo u izobilju.

Luka Tomac iz Zelene Akcije osvrnuo se na niskougljičnu i energetsku strategiju Hrvatske koje su u izradi. „Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da ispuni očekivanja građana koji već godinama jasno zahtijevaju kraj fosilne ere te konkretno projekata poput Plomina C i bušenja Jadrana zbog nafte. Zahtijevamo čistu i obnovljivu budućnost! Hrvatska i ostale vlade, pariškim sporazumom obvezale su se na jasan cilj napuštanja fosilnih goriva do sredine stoljeća. Pitanje je samo hoćemo li to na vrijeme prepoznati kao priliku, a ne kao uteg. Zašto mi ne bi mogli biti lider po pitanju novih tehnologija? Imamo svo i znanje i prirodne resurse.”

Biciklista je u Zagrebu sve više i potrebno je prilagoditi prometnu infrastrukturu održivim oblicima kretanja, a to su javni prijevoz, pješačenje i bicikliranje.

“Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini veliku razliku i time, na jednostavan način, pridonosi smanjenju klimatskih promjena”, objašnjava Tena Šarić iz Sindikata biciklista. Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, ključan.

#ENDS

 KONTAKTI ZA MEDIJE:

Marija Tomac, Greenpeace Hrvatska, 095 6274 528
Luka Tomac, Zelena akcija, 099 314 9388
Tena Šarić, Sindikat biciklista, 098 993 0123