Направи нещо!

Международна група от над 11 хиляди учени подкрепи доклад, в който се казва, че промените в климата на Земята са извънредна ситуация, с каквато човечеството не се е сблъсквало досега.

Публикуването на доклада съвпада с оповестяването на данните, че изминалият месец октомври е бил най-топлият в историята, но учените подчертават, че измерването на температурите на повърхността не отчита истинските опасности от глобалното затопляне. Трябва да се вземат предвид и фактори като нарастващото човешко население, животинските популации, консумацията на месо, загубата на гори и използването на изкопаеми горива.

Според учените, които смятат, че имат морално задължение да предупредят за размера на заплахата, ако вземем бързи мерки, има възможност да предотвратим климатичната катастрофа.
По-специално учените призоваха да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи „въглеродни данъци“, да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за непрекъснато увеличаване на БВП, да се спре масовото обезлесяване и да се консумират по-малко животински продукти в полза на храните на растителна основа.

Сред 11-те хиляди учени, подкрепили тази позиция има и няколко българи. В този епизод на Грийнкаст говори една от тях – Стефания Клайн от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Следете и следващите епизоди на подкаста ни в Soundcloud и Spotify.