Op vraag van Greenpeace hebben bekende Belgische en internationale illustratoren tekeningen gemaakt van Lost City. Deze ‘verzonken stad’ is een plek in de Atlantische Oceaan, nabij de Azoren. Grote delen ervan zijn nog niet ontdekt, maar toch wordt het gebied op dit moment al bedreigd door diepzeemijnbouw voor de ontginning van kostbare mineralen en metalen.

In het midden van de Atlantische Oceaan, op een diepte van meer dan 750 meter, ligt een plaats die de ‘Lost City’ wordt genoemd. Deze unieke plek werd amper 20 jaar geleden ontdekt en wordt door de ontdekkers ‘verzonken’ stad genoemd omdat er gigantische hydrothermische schouwen staan, die deze onderwaterwereld het uitzicht geven van een verlaten stad. Het is de thuisbasis van vele unieke soorten, die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Volgens wetenschappers zouden hier zelfs sporen van het begin van het leven op aarde te vinden zijn.

Maar nog voor deze tot de verbeelding sprekende plek goed en wel ontdekt is, wordt ze al bedreigd door diepzeemijnbouw. Greenpeace roept daarom de hulp in van bekende tekenaars. Belgische artiesten, zoals Peyo (De Smurfen), Quirit, Kim, Jan Bosschaert, Alain Bardet, Johan De Moor, Kim, Max Lewko, Yan le Pon, O.G. Boiscommun, Pascale Hecquet, Claude Pelet en Gaël De Meyere stuurden een tekening in geïnspireerd op de Lost City. Ook grote internationale namen als Quentin Blake (de illustrator van de boeken van Roald Dahl) en Charlie Adlard (The Walking Dead) doen mee aan de campagne.

Greenpeace pleit voor een sterk wereldwijd Oceanenverdrag, dat de weg vrijmaakt om een netwerk van mariene reservaten te creëren dat minstens 30 procent van de oceanen beschermt tegen bedreigingen zoals diepzeemijnbouw. De petitie die deze oproep ondersteunt haalde wereldwijd in een recordtempo al meer dan 1 miljoen handtekeningen.

Iedereen die wil helpen om de Lost City te beschermen, kan nu een tekening insturen. Meer info hierover vindt u hier.

Contact

Greenpeace persdienst: Sarah Jacobs – 0496 26 31 91 –  bpress@greenpeace.org